14 Eylül 2008 Pazar

Merhaba dünya ile başladı herşey..

Bu yazımız ile birlikte Python ile mobil programlamaya girmiş bulunuyoruz, hepimize hayırlı uğurlu olsun.

Her programlama dilinin girişinde "Tüm programlama dillerinde olduğu gibi öncelikle merhaba dünya örneği ile başlayacağız.." gibi klasik bir giriş yapmayacağım. Merhaba dünya o kadar basit bir anlam içermiyor çünkü. Daha kozmik (kozmikte neyse!) bir yapısı olduğunu düşünüyorum. Hatta bunun çook öncelere, Hz. Adem'e dayandığı ile ilgili düşüncelerim var. Hz. Adem cennetten kovulup dünyaya gönderildiğinde "merhaba dünya" repliği ile başlamadığını kim söyleyebilir?

Olayı esrarengizleştirme çalışmalarımdan sonra dikkatinizi yeterince celbettiğimi umarak konuya giriyorum.


print "merhaba dunya"


En basit haliyle bu, telefonunuza kurduğunuz pythonun etkileşimli konsolunda bu kodu yazıp çalıştırırsanız aynı ekranda çıktıyı görebilirsiniz.

Şimdi biraz daha süsleyelim.


import appuifw
appuifw.note(u"merhaba dunya","conf")

Burada ileriki bölümlerde de sık sık kullancağımız appuifw modülünü import ediyoruz önce. Bu modülden biraz bahsetmekte fayda var. Açılımı "application user interface framework". Buradan da anlaşıldığı gibi pyS60 içerisinde kullanacağımız görsel bütün elemanlar bu modül içerisinde bulunmaktadır.

"appuifw.note" ile kullanıcıya bilgilendirme-uyarı-hata durumlarını ilettiğimiz pencereyi oluşturuyor.

Kullanımı: appuifw.note("mesaj", "mesajın türü")

Mesaj kısmına girdiğimiz u"merhaba dunya" daki "u" ise ondan sonra girdiğimiz verinin bir Unicode String olduğunu programa belirtmektedir. Program içerisinde kullanacağımız stringlerden önce onu kullanmamız gerekecek.
Mesajın türü olarak belirttiğimiz "conf" confirmation'ın kısaltmasıdır. Kullanılabiliecek diğer parametreler "error" ve "info" dur.

Eveet, olayı biraz daha karmaşıklaştırmanın zamanı geldi sanırım. Şimdi kullanıcıdan ismini alalım ve ekrana "merhaba blabla" ile onu selamlayalım. Hızlı gitmiyoruz değil mi :)


import appuifw
isim=appuifw.query(u"Adınızı Giriniz:","text")
appuifw.note(u"Merhaba "+isim,"conf")


Yeni bir şey daha kullandık. Öncelikle kullanımına bir bakalım.

appuifw.query("başlık","içeriğin türü","ilk değer")

query kullanıcıdan veri almak için kullandığımız bir eleman. Aldığı parametrelere bakarsak, "başlık" veri kutusunun üzerinde görünecek, kullanıcıya ne gireceği hakkında bilgi verdiğimiz değişkendir. "içeriğin türü" ise kullanıcının veri kutusuna ne tür bir veri gireceğini belirttiğimiz yerdir. Alabileceği diğer parametreler "number,date,time,code,query,float". "ilk değer" ile belirttiğimiz ise veri kutusunun içerisinde başlangıçta bulunmasını istediğimiz veridir, opsiyoneldir, herhangi bir değer verlimezse veri kutusu boş olarak görüntülenir.

Başlangıç için bu kadar yeterli sanıyorum. Diğer programlarımızda burada yer vermediğim görsel elemanları da kullanacağız. Hepsini ayrıntılı şekilde anlatmayacağım, program içerisinde nasıl kullanıldıkları rahatlıkla anlaşılabilmekte. Ayrıca pyS60 için özelleştirilmiş diğer modüllerin kullanımına da değineceğim. Devamını takip etmeniz için ağzınızı sulandırma çalışmalarımdan sonra veda vakti geldi sanıyorum.

Kalın sağlıcakla..

2 yorum: