Uml (unified modelling language) karmaşık bir sistemin elemanlarını , değişkenlerini çalışma prensipleri gibi bilgileri grafiksel şemalar ile ifade etmemize yarar. Uml sayesinde bir satır kod yazmadan bütün programın nasıl çalışacağını şema üzerinde görebilir, açıklarını-ihtiyaçlarını tespit edebiliriz. Tahmin edebilirsiniz ki bütün sistemi daha en başından basit bir şekilde modellemek sistemin açıklarını baştan görmek inanılmaz büyük bir avantaj.
Başka bir konu da anlaşılabilirlik... projenize dışardan biri katıldığı zaman birkaç saat içerisinde sizin projenizin bütün çalışma prensibini anlayabilir geriye ayrıntılar kalır.
Buradaki bahsi geçen sistem çok geniş bir kavramdır, vücudun çalışması, karayolu trafiği , yazdığımız program... herşey bu uml ile modellenebilir. Bu noktada uml: sınıf diagramı ,bileşen diagramı, birleşik yapı diyagramı gibi çeşitlere ayrılır. Biz bu yazımızda sınıf diagramları ile ilgileneceğiz.
Sınıf diagramı wikipedia da şu cümleyle açıklanmış : "Sınıf Diyagramı ("Class Diagram") vasıtası ile Nesnel Yönelimli Programlamada temel teşkil eden sınıflar net şekilde gösterilebilir ve böylece sağlanan ek görsellik ile yazılım tasarlamanın ilerleyen aşamalarında daha yüksek verimlilik sağlanabilir."
Buraya kadar herşey tamam. Peki bir uml şeması neye benzer diyecek olursanız ?? Aşağıdaki örneği verebiliriz
Şimdilik bu kadarı tanışma için yeterli sanırım. Bir daha ki yazıda burada gördüğümüz şekillerin anlamlarından bahsedeceğim.
18 Ağustos 2008 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder